Černý rybíz je oblíbená ovocná rostlina, která má vynikající chuť a mnoho prospěšných vlastností. Chcete-li získat dobrou sklizeň a zlepšit růst rostlin, musíte černý rybíz správně prořezat. Kdy a jak to udělat, jsou důležité otázky, na které odpovíme v tomto článku.
Nejvhodnější dobou pro řez černého rybízu je doba vegetačního klidu, tedy zima nebo předjaří, kdy rostlina aktivně neroste a nenabírá sílu na další sezónu. Černý rybíz velmi dobře snáší řez, zejména v zimě, během níž je rostlina v klidu.
Než začnete prořezávat, musíte mít jasnou představu o cílech, kterých chcete dosáhnout. Hlavním účelem prořezávání černého rybízu je zlepšit větrání a osvětlení vnitřních částí keře. Správný řez pomáhá odstranit nemocné, slabé a poškozené výhonky a také stimuluje růst nových, silnějších výhonků.
Kdy stříhat černý rybíz? Nejlepší sezóna pro stříhání keřů

Nejlepší období pro prořezávání černého rybízu je pozdní podzim nebo brzy na jaře. Během tohoto období jsou keře v klidu a jejich šťávy aktivně necirkulují. To podporuje rychlé hojení ran po řezání.
Pokud plánujete vytvořit keř nebo oříznout staré výhonky, postup by měl být proveden během období vegetačního klidu – na podzim. Výhonky, které neodpovídají požadovanému tvaru, je nutné před mrazem odstranit.
Jarní řez černého rybízu se doporučuje pro ořez mladých rostlin a udržení jejich tvaru. V této době můžete také odstranit poškozené nebo zmrzlé výhonky a také ty, které hrozí přesycením keře. Je důležité si uvědomit, že by se měly ořezávat pouze suché a zdravé výhonky, protože poškozené se mohou změnit v ohniska infekce.
Při prořezávání černého rybízu je důležité vzít v úvahu vlastnosti rostliny a její vývoj. Každý rok, před prořezáváním, byste měli keř prozkoumat, posoudit jeho stav a určit, které výhonky vyžadují odstranění.
Správný čas na prořezávání černého rybízu

Optimální doba pro řez černého rybízu je obvykle koncem zimy nebo brzy na jaře, kdy je rostlina v klidu. V této době se rybíz dostává do fáze aktivního inhibovaného růstu a jeho síly se maximálně soustředí na vzcházení a tvorbu nových výhonků.
Než začnete prořezávat, musíte zkontrolovat keř rybízu a odstranit všechny poškozené, staré a nemocné větve. Je důležité si uvědomit, že plodící větve černého rybízu jsou obvykle starší 3 let a náhrady za ně musí být připraveny předem.
Kromě jarního řezu bude vyžadován i letní řez, který je zaměřen na tvarování rostliny a udržení jejího zdraví. V létě je nutné pečlivě odstranit všechny křížící se větve a také ponechat jen ty nejsilnější a nejzdravější.
Je důležité si uvědomit, že prořezávání černého rybízu by se mělo provádět pomocí ostrých zahradnických nástrojů, aby nedošlo k poškození rostliny a urychlilo se hojení ran.
Nutno podotknout, že černý rybíz má vysokou regenerační schopnost, takže ani nesprávný řez nemá na rostlinu vážný dopad a nenarušuje její produktivitu v další sezóně.
Jak správně prořezávat černý rybíz? Základní pravidla střihu

1. Stříhání vlasů v době odpočinku
Hlavní doba pro stříhání černého rybízu je v období vegetačního klidu, ke kterému dochází koncem podzimu nebo začátkem zimy, kdy rostlina přestává růst. V tomto období je rostlina v klidu a řez jí neublíží. Hlavním účelem řezu v období vegetačního klidu je odstranit staré, poškozené a slabé větve, aby se stimuloval růst nových výhonků a tvorba vzduchové a světelné propustnosti rostliny.
2. Odstraňování starých výhonků

Nejprve byste měli odstranit staré výhonky, které mohou být oslabené a náchylné k chorobám. Vyznačují se tím, že mají šedou kůru, nepřítomnost postranních pupenů a silně zarostlé výhonky. Takové výhonky je třeba odříznout téměř u kořene.
Měli byste také odstranit všechny suché a poškozené větve, abyste zabránili jejich rozvoji a šíření chorob. Odříznuté větve musí být okamžitě odstraněny, aniž by na nich zůstalo prořezávání.
3. Tvorba koruny

Po odstranění starých a poškozených větví můžete začít tvořit korunu rostliny. Hlavním cílem je zajistit dobré větrání a přístup světla do všech částí keře a také zabránit stagnaci vlhkosti na větvích a plodech. K tomu se doporučuje ponechat jeden nebo dva hlavní výhony a odstranit všechny postranní výhonky nebo je zkrátit.
Při tvorbě koruny je třeba vzít v úvahu, že černý rybíz plodí na dvou až tříletých výhonech, proto je třeba tyto výhony ponechat pro zajištění budoucí sklizně.
Nezapomeňte, že pravidelný střih černého rybízu je klíčovým prvkem péče o rostliny. Správný řez pomůže posílit rostlinu, zlepší přístup světla a vzduchu a zajistí dobrou sklizeň černého rybízu. Dodržujte základní pravidla prořezávání a užívejte si plnou a zdravou rostlinu, která vás potěší bohatou úrodou!
















